Familjen Frejd är synonymt med Fröjereds IF
oktober 1, 2022 17:10:33
Krister Frejd är numera aktiv som tränare i Fröjereds IF och
inför den här säsongen förde han upp representationslaget till div V.
Foto: Västgöta-Bladet
Fröjered, ett livskraftigt samhälle med ca 170 invånare och beläget knappt en mil från tätorten Tidaholm. Här finns en mycket aktiv samhällsförening och inte minst Fröjereds IF som bildades 1927. En välmående och framför allt en välskött förening som i år kommer att spela i div V. Idealismen har präglat föreningen genom alla år och klubben har en egen idyllisk idrottsanläggning som ligger mer eller mindre mitt i samhället. Namnet på arenan är Fröjevi.
Just ordet idealism är något som familjen Frejd hörsammat genom åren.
Lennart Frejd levde för Fröjereds IF.
Foto:Västgöta-Bladet
Familjen Frejd är synonymt med Fröjereds IF eller varför inte tvärtom. Det började med pappa Lennart Frejd och sedan ångade det på. Lennart som föddes i Ottravad 1934 kom till Fröjered 1955 och då var det en viss Margit som lockade och som sedermera blev hans fru. Lennart hade gjort en del matcher i Tidaholms TG&IF, men nu blev det Fröjereds IF för hela slanten och han blev snabbt bofast i representationslaget fram till 1970 då han lade skorna på hyllan efter 372 matcher och 47 mål.
Nu visade det sig också att Lennart kunde mycket mer än spela fotboll. Han hade en enorm förmåga att entusiasmera övriga i föreningen och visade snabbt prov på genuina ledarkunskaper som föreningen kunde dra nytta av genom åren. Lennart fanns med i de flesta av föreningens kommittéer och satt i styrelsen under 23 år samt fotbollssektionen i sammanlagt 25 år. Det är inte undra på att Lennart gick under namnet ”Mr. Fröjered” i fotbollens Västergötland. Gåsalunken som arrangeras för 48:e gången under hösten 2020 låg Lennart varmt om hjärtat och där han var ansvarig under åren 1973-2000. Gåsalunken är en tipspromenad som också innehåller olika moment som ska utföras utmed banan. Ett populärt arrangemang som brukar dra mellan 800-1 000 personer och där intäkterna har stor betydelse för föreningen.
Genom allt arbete som Lennart gjorde inom FIF har han också belönats med ett antal utmärkelser som Svenska Fotbollförbundets förtjänsttecken i guld. Västergötlands FF:s förtjänstmedalj i guld. Han erhöll också Tidaholms Idrottsallians ledarplakett år 1984.
Margit och Lennart begåvades också med tre pojkar som skolades in tidigt i Fröjeredsandan. 1956 kom Krister till världen och två år senare brodern Tommy. 1971 kom sladdbarnet Torbjörn.
Krister och Tommy Frejd spelade tillsammans i Jönköping Södra. Arkivbild
Krister och Tommy var inte gamla när de fick följa med på träningar och matcher på Bruksvallen (sedermera Fröjevi) och agera bollkalle. Då var det nog inte någon som hade tanken att det skulle bära iväg till allsvenskan och dåvarande div II i fotboll. Krister debuterade som 15 åring i FIF:s A-lag fram till 1980 då det bar iväg till div. II-gänget Jönköpings Södra, där redan yngre brodern Tommy spelade sedan 1979. Han då gått från div V via IFK Tidaholm i trean där han gjorde 82 matcher. Krister spelade 426 matcher i Fröjered och pytsade in hela 190 mål. Sejouren i Jönköping blev tvåårig med 117 matcher och 49 mål och sista säsongen var han nära att vara med och föra upp J-södra till allsvenskan. Två år i rad valdes han in i seriens All star team. Tillsammans med Tommy blev det bara en säsong då Tommy värvades till allsvenska Halmstads BK där han spelade fram till 1990 och svarade för 363 matcher. Tommy blev känd i allsvenskan som en mycket hårdför försvarare och lagkapten. Han toppade allsvenskans varningsliga fem år i rad, men blev faktiskt bara utvisad en gång för protest i ett möte mot AIK på Råsunda. Efter allsvenskan blev det spel i Huskvarna, Astrio och Leikin innan det åter vardags att dra på sig FIF-tröjan under två säsonger, trots att han fortfarande bodde kvar i Halmstad. Ett bevis för en sann klubbkänsla något som genomsyrat familjen Frejdh.
Krister gick tillbaka till Fröjered som spelande tränare och 1986 var det dags för spel i TG&IF under fyra säsonger med 150 matcher och 53 mål. Han fortatte sedan som tränare i IFK Tidaholm under ett år innan det var dags att återvända till fadershuset – Fröjereds IF. Han har tränat laget under olika sejourer och fortfarande är han ”slavdrivare” i föreningen. Krister har liksom sin far belönats med en del utmärkelser genom åren.
Slutligen har vi minstingen Torbjörn som också var en bollbegåvning. Det sägs att han fick lära sig spela fotboll samtidigt som han lärde sig gå. Torbjörn deltog i samtliga åldersgrupper inom föreningens ungdomsverksamhet och liksom brodern Krister debuterade han vid 15 års ålder i A-laget. Han spelade fram till 1992 och gjorde 139 matcher. Torbjörn värvades till IFK Tidaholm 1993 där han spelade 105 matcher innan ”flyttlasset” gick till Halmstad 1996 och där han skrev på för Laholm och sedermera Kvibille med sammanlagt 132 matcher i de båda föreningarna.
Trots att två av bröderna fortfarande finns kvar i Halmstad är det FIF-hjärtat som slår och så fort det finns möjlighet, återfinns man på Fröjevi Idrottsplats för att stråla samman med broder Krister och alla andra kamrater i föreningen.
Om man nu ser till det hela från sidan har familjen Frejd visat vilken klubbkänsla och idealism som kan uppstå. Tyvärr är orden klubbkänsla/idealism på väg att försvinna på många håll och tyvärr är det idag pengar som styr i allt för högre grad. I dag är inte den stora frågan om vad man kan göra och hjälpa till med, nu är frågan vad ger det i pengar. Sorgligt för oss alla som varit med genom åren och jobbat ideellt.
Fotnot: Tillsammans har familjen Frejd gjort 999 matcher i FIF-tröjan.
Lennart Frejd avled 2011.
Janne Kindmalm