Idrottscafé med speciell hockeyresa

april 12, 2024 15:04:31 Janne Kindmalm

Pia Sterner. Foto: Per Ström/VB

Drygt ett 60-tal gäster fanns på plats när hockeyprofilerna Pia och Uffe Sterner besökte Idrottshistoriska Föreningens Idrottscafé i Villan. Duon bjöd på en mycket intressant och ingående föreläsning om deras upplevelser i hockeyvärlden både på och utanför isen. Helt klart är att paret Sterner har en oerhört viktig roll i den svenska ishockeyhistorien.

 

Uffe Sterner. Foto: Per Ström/VB.

Innan det var dags för föreläsningen i Villan besökte paret vårt Idrottsmusem och det var med stor beundran man gick runt i museilokalerna.

-Det är ett fantastiskt museum och jag älskar det. Det är sånt som är otroligt viktigt för hela bygden, att man håller minnet vid liv, sa Pia. (citat ur VB)

Hon och Uffe var också mycket fascinerade av alla modeller över idrottsanläggningar samt den stora modellen över Tidaholms stad som finns på museet.

-Har aldrig sett något liknande och jag hoppas verkligen att er kommun inser vad som finns här, fortsatte Pia.

Under kvällen bjöds det på många gobitar från uppväxten till mogen ålder. Uffe började sin karriär i Dejefors och när han sedan lockades över till Forshaga av idolen Nisse Nilsson var det inga glada miner i Deje.

-Hela Deje blev galna och de pratade inte med Ulf på flera år, berättade Pia. (citat ur VB)

Enligt Uffe  var det Nisse Nilsson som snackade in honom i landslaget och han tog chansen när han fick den. Sitt första OS gjorde han som 19-åring och två år senare var han med och spelade hem VM-guldet i Colorado Springs 1962. Vid OS i Innsbruck tog Tre Kronor silver och därefter blev det proffskontrakt med New York Rangers, en sejour som blev ettårig. Uffe spelade sedan ett antal år i bland annat Västra Frölunda och Färjestad.

Pia Sterners karriär kanske inte är känd för gemene man, men hon har en lång karriär bakom sig som spelare och tränare. När hon växte upp fick hon spela i pojk- och herrlag och i Gislaved bildade hon backpar tillsammans med Tommie Bergman. Hon har också genomgått den högsta dåvarande tränarkursen i Sverige. Redan som 19-åring tränade hon herrseniorer i Danmark. Hon har även varit förbundskapten för Västtyskland.

Efter att på eget bevåg tagit kontakt med den ryske demontränaren Anatolij Tarasov fick hon en en inbjudan till dåvarande Sovjet och under åtta månader fick hon vara med på CSKA:s träningar.

-Om man älskar att träna var det himmelriket. Vi fick riktiga idrottsfrukostar och sedan tränade vi tre pass om dagen. Spelarna spelade schack en timme om dagen för att lära sig strategi och tänka ett steg framåt. Däremot fick vi vitaminer varje morgon, men de åt jag aldrig. Jag äter inget som jag inte vet vad det är. Jag har allt att tacka Tarasov för och han älskade Ulf också, sa Pia. (citat ur VB)

Det ska också nämnas att Pia haft fler strängar på sin lyra. Hon har varit världsmästare i styrkelyft, vunnit EM i karate och hon hann också hunnit med och bli världsmästare i Dragkamp.

Drygt 60 personer fanns på plats i Villan för att lyssna till Pia och Ulf Sterner. Foto: Carsten Ertsaas

Ulf och Pia Sterner hade också ett bokbord i Villan. Foto: Carsten Ertsaas

   

 Tidigare  WI-tidningar