Erik skänkte raritet

mars 9, 2023 14:03:06 Janne Kindmalm

Erik Fredriksson har överlämnat sitt FIFA-certificate till Idrottshistoriskas ordf. Roland Samuelsson. Foto: Claes Rydholm/VB

Förre elitdomaren i fotboll, Erik Fredriksson, har tydligen en och annan raritet i sina ”gömmor” efter sin långa karriär som domare och världen som arbetsfält. Nyligen skänkte han ett FIFA-certificate till Idrottsmuseet, en utmärkelse som han är ensam om i det svenska domarskrået genom tiderna.

Refeeres Special Adward är en utmärkelse som tilldelas förtjänta FIFA-domare och Erik erhöll certifikatet den 11 mars 1992 och utdelades i samband med att Svenska Fotbollförbundet höll sitt årsmöte. För en tid sedan skrev vi här på hemsidan om att Erik skänkte ett antal attraktiva klubbvimplar som han fått i samband med större matcher (se artikel här på hemsidan). Vimplar som idag pryder den utökade montern som visar Eriks karriär som fotbollsdomare och nu finns också certifikatet på plats

Nu beslutade han också att skänka FIFA-utmärkelsen något som Idrottsmuseets representanter tog emot med stor glädje. Naturligtvis är det en utmärkelse som slår högt och att Erik är ende svensk som tilldelats certifikatet säger det mesta, för vi har ju genom åren blivit bortskämda med många domare av världsklass som Jonas Eriksson, Anders Frisk och Bosse Karlsson.

Det är inte alla år som Refeeres Special Adwards delas ut och andra år kan det vara upp emot tio domare som får utmärkelsen. Sett till våra nordiska grannländer är det Danmark som toppar med tre domare, Carl Jörgensen 1974, Henning Lund Sörensen 2009 och Petter Mikkelsen 2014.  Martti Hirviniemi, Finland, tilldelades certifikatet 1982. Norge och Island har hittills kammat noll.

   

 Tidigare  WI-tidningar