Kymbo IF hade många guldår

december 20, 2022 14:12:01 Janne Kindmalm

Kymbo IF:s damlag från 1939 bestod av stående fr v Maja Berg, Lena Johansson, Britta Ljungberg, Margit Vetterberg och Maj-Britt Axelsson. Mellanraden fr v Ragnhild Karlsson, Elsa Johansson och Tea Gabrielsson. Sittande fr v Britta Oskarsson, Greta Netsén och Eivor Bergsten.

Undertecknad har nu hamnat i utkanten av Tidaholms kommun i jakten på avsomnade föreningar, närmare bestämt i Kymbo. Här huserade Kymbo Idrottsförening under åren 1938-1952, en förening med många strängar på sin lyra. Allt från revyer till friidrott, orientering, skidor och fotboll.  Även en egen klubbtidning kunde läsas under några år.

Tage Spaak valdes till föreningens förste ordförande

Den 6 augusti 1938 hände saker på fotbollsplanen Ljungbacken. Ett gäng grabbar från Kymbotrakten hade idkat fotbollsspel här under en tid och nu beslutades att bilda en förening. 20 själar anmälde sig direkt och en styrelse valdes omgående med Tage Spaak som ordförande. Övriga ledamöter var Alf Sandén, Arnold Johansson, Sven Andersson, Thure Sandén samt suppleanterna Eskil Gustavsson och Vendel Axelsson. Den ordförande som satt längst i föreningen var Yngve Johansson med sju år (1946-52).

Vid årsmötet 22 mars 1939 beslutades att anordna två danskvällar för att få in pengar till bl.a. fotbollskläder. Om inte tillstånd skulle beviljas beslutades att föreningens medlemmar skulle teckna en förbindelse som skulle kunna utnyttjas hos handlare Pettersson i Ekedalen. Inträde till seriematcher bestämdes till 35 öre och tio öre billigare vid vänskapsmatch.

1943 gick revyn under namnet På Kryss. Besättningen bestod av fr v Arne Johansson, Kerstin Spargren, Lars Björk, Yngve Granlund, Ivar Sandéhn, Ingeborg Karlsson, Stig Sandéhn, Gunborg Karlsson och Yngve Johansson

Fjärde juni anordnades en match mellan ett ”gubblag” och ett damlag sammansatt av byns ”tjejer”. Här får väl Kymbo anses vara ute tidigt som ställde ett damlag på fötter. Ett annat lovvärt beslut togs i december -39, kvinnliga medlemmar skulle bara betala hälften av ordinarie årsavgift till en krona och 50 öre till den s.k. inträdesavgiften. Det ska också nämnas att fyra år senare tar första kvinnan plats i styrelsen genom Kerstin Spargren, ett plus till Kymbo IF, för inte var det vanligt med kvinnlig representation i styrelsearbete vid den här tiden. Vid samma möte beslutade att bilda en vinter- och idrottssektion med tre personer.

1942 i februari beslutades att hyra bygdegården för att anordna en underhållningafton till kommande nyår då det sattes upp en revy, ett givande drag som gav drygt 500 kr i kassatillskott och det blev ytterliga fyra revyer. Samma år beslutades att starta klubbtidningen Fullträffen med utgivning varje månad.  1945 omfattades Fullträffen av den då rådande ”tidningsdöden”, men i det här fallet var det tydligen gnissel med tryckeriet. Nu beslutades också att den allmänna idrotten på allvar skulle återupptagas. 1948 beslutas att fotbollssektionen upphör då det är svårt att få ihop ett slagkraftigt lag. Största framgången för fotbollen var förmodligen när man vann Sandhemsortens pokalserie 1942.

Arne Johansson hade inga större fordringar på stavhoppsutrustning. Kanske Duplantis borde testa?

Kymbo IF firade många triumfer i bl.a.  Kretsmästerskap inom Tidaholmskretsen i såväl orientering, friidrott och skidor.

Allan Gustavsson blev Skaraborgsmästare i orientering 1947

Största framgångarna får väl tillföras Allan Gustavsson och Rolf Johansson som blev Skaraborgsmästare i orientering. Allan blev mästare 1947 i seniorklassen och Rolf prickade rätt i skogen 1946 i juniorklassen.

Tyvärr blev det en tragisk bortgång för Allan Gustavsson vid 29 års ålder. Vid en orienteringstävling i Norrahammar sjätte maj 1948 hittade två kamrater honom medvetslös i terrängen och han avled senare under kvällen på Jönköpings lasarett. Kymbo IF instiftade då ett pris ”Allan Gustafssons minne”. Varje år skulle den man/kvinna som ansetts utfört den förnämsta idrottsprestationen få sitt namn ingraverat på minneskannan. Allan var en av initiativtagarna till föreningens bildande och tillhörde under ett antal år styrelsen. Förutom hans framgångar inom orientering var han en duktig fotbollsmålvakt och var under en period värvad till Sandhems A-lag. Friidrott och skidor stod också på agendan.

Lars Björk firade stora triumfer med tio Kretsmästerskap i ett flertal grenar.

Tio kretsmästerskap gick till Lars Björk under åren 1943-48 som junior och senior i friidrott, orientering, skidor och terräng. Stanley Helin hade 1949 som ett jubelår med åtta mästerskap i friidrott och där han dubblerade som junior och senior i tresteg och stav. Gunnar Johansson hade längd och tresteg som favoritgrenar där han vann fyra titlar, men sammanlagt blev det sju titlar varav en i orientering som junior,

Under perioden 1943 – 1950 blev det 42 individuella mästerskapstitlar samt ett flertal lagmästerskap i terräng, skidor och stafetter till klubben. Så visst, guld täljde idrottarna i Kymbo IF så länge det varade.

Klubbens färger var grön-vitt och föreningen hade också en egen klubbnål.

Janne Kindmalm

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 Tidigare  WI-tidningar