Lennart väckte frågan om klubbstuga

mars 13, 2023 11:03:48 Janne Kindmalm

Lennart Lundell var med och startade upp skidverksamheten för ungdomar i SOK Sisu. Foto: Idrottsmuseet

Tidaholms SOK Sisu har fostrat många goda skidåkare genom tiderna och föreningens mecka är förlagt till Hellidsberget, men hur startades ungdomsverksamheten inom skidsporten och hur kom klubben över sin första klubbstuga?

Lennart Lundell, tidigare ordförande i Tidaholms Idrottshistoriska Förening, var en av initiativtagarna till uppstarten av ungdomsverksamheten och första klubbstugan till Sisu. Lennart har gått igenom sina gamla anteckningar och delgett Tidaholms IHF.

Han gick med som medlem i Sisu 1966 och året efter åkte han sitt första Vasalopp (blev ytterligare två lopp). Vid föreningens årsmöte 1968 i Bibliotekshuset var det Lennart Frejdh (dynamisk ledare och mångårig ordförande i Fröjereds IF) som väckte frågan om det möjligtvis fanns något intresse att ta hand om ungdomar som var skidintresserade. Kan nämnas att Lennarts söner Krister och Tommy hade ett nyvaket intresse för skidåkning, men sedermera tog som bekant fotbollen över med bland annat allsvenskt spel.

Någon större reaktion väcktes inte på Lennart Frejdhs förfrågan och han valde då att starta upp skidverksamhet för ungdomar i Fröjered.

Men skam den som ger sig, året efter genomgick Lennart Lundell en tränarkurs riktad mot skidungdomar. Redan under hösten kom träningen igång och nu hade Lennart fått hjälp med träningen av Bosse Hammar och Bengt Andersson (känd för bl.a. 50 genomförda Vasalopp). Allt gick i rasande fart och redan 1970 anordnades det första skidträningslägret för ungdomar i Sisu:s historia då Bengt Andersson ställde kosan mot Limedsforsen med tre ungdomar. Därefter följde lägren slag i slag samt med intensiva träningar på Hellidsberget.

Under träningspassen sprang eller skidade man förbi Bergsledet, en stuga som stod öde/tom och som ägdes av dåvarande Hökensås kommun. Tanken väcktes hos Lennart Lundell att det kanske fanns möjlighet att hyra stugan till en eventuell klubbstuga. Han lät det gå vidare till Sisu:s dåvarande ordförande Elver Ramsin som köpte förslaget och lät frågan gå vidare till Hökensås kommun. Ansvariga i kommunen blev mycket glada över förfrågan och upprättade snabbt ett hyreskontrakt trots att man tidigare fått en förfrågan om att sälja fastigheten.

Bergsledet numera rivet var SOK Sisus första klubbstuga. Foto: Privat

Nu blev det inte enbart träning på programmet för medlemmarna, upprustning av stugan stod för dörren och den blev ganska omfattande som ommurning av skorsten, täta tak samt tapetsering och målning såväl inom- som utomhus. Stugan kom att användas som möteslokal, men även vid ombyte och samling för klubbens tipspromenader under åtta år tills den nuvarande klubbstugan stod klar 1978.

Av förståeliga skäl kunde inte den gamla stugan användas för några större ombyten och det fanns heller ingen tillgång till dusch. Men på den tiden brukade det mesta ordna sig och Lennart tog kontakt med Hellidens Folkhögskola om det fanns möjlighet att utnyttja deras omklädningsrum för ombyte och dusch och det blev ett positivt svar. Det ska också nämnas att skolan upplät sina lokaler helt gratis genom alla åren.

Många säger att allt var bättre förr, ja på ett sätt vågar jag hålla med. Byråkratin låg fortfarande på sparlåga och beslutsgångarna var betydligt enklare jämfört med idag.

Fotnot: Bergsledet är numera rivet.

 

 

   

 Tidigare  WI-tidningar