Museet öppet på Konstnatten

oktober 1, 2022 17:10:02 Janne Kindmalm

17 SEP 2019 23:16
”Konst-derby” på Idrottshistoriska museet under Konstnatten.
”Konst-derby” vad kan det handla om? Helt enkelt två utställare som har sina rötter i Tidaholms G&IF respektive IFK Tidaholm, men nu är det inte fotboll som gäller. Utan genuint hantverk.

Genuint hantverk i form av tovad ull och svetskonst.

Idrottshistoriska museet har utökat med en utställare inför årets Konstnatt 27-29 september och det är Zenita Brutho som ägnar sig åt tovat hantverk, tidigare har Rolf Rydén funnits på plats och han ställer även ut i år.

Museet håller öppet 
Fredag 27/9 18-23, Lördag 28/9 14-23, Söndag 29/9 11-14

Det är nu fjärde året som Tidaholms Idrottshistoriska Förening finns med på Konstnatten. Besökarantalet har ökat varje år och det sporrar föreningen att fortsätta finnas med i detta enormt populära arrangemang. I fjol var det drygt 700 besökare och nu spänns bågen ytterligare och varför inte sätta målet upp emot 1 000 konsthungrande besökare. I fjol var första gången en extern utställare var på plats genom Rolf Rydén och det gjorde också att antalet besökare ökade. Nu tillkommer alltså Zenita Brutho.

Zenita har en fotbollskarriär bakom sig i TG&IF:s damlag. Hon har också ledargärning bakom sig och under åren 2007-2009 delade hon ordförandeskapet i huvudföreningen tillsammans med Pia Ström. Zenita finns fortfarande med i föreningsarbetet och nu hjälper hon till lite i damklubben.

Vad fick då Zenita att intressera sig för tovning?

_ Det var för drygt tio år sedan jag såg en artikel i en tidning om tovning. Att sticka i ullgarn och sedan krympa ullen i maskin lät oerhört spännande och då kände jag att det här måste jag prova på, berättar Zenita.

Vantar och tofflor blir det i första hand, men även hattar och mössor ingår i Zenitas kollektion. Konstnatten är inget nytt för Zenita, hon har tidigare ställt ut på 4:anhuset och i Kungslena.

_För tre år sedan tackade jag nej till att  ställa ut, kände då att jag istället ville åka runt på Konstnatten och se på andras konsthantverk. Men när jag nu fick förfrågan att ställa ut igen så tvekade jag inte på att tacka ja.

Några av Zenitas alster.

Rolf Rydén

finns med för fjärde året i rad på Konstnatten och det för andra året han ställer ut på Idrottsmuseet.

Rolf Rydén har en fotbollskarrär i IFK Tidaholm bakom sig och numera är det svetskonst som gäller. Rolf bjuder på en bred kollektion, han ställer bl.a. ut pajastavlor, kapsylöppnare, vedklyvar, figurer marschalhållare m.m.

Rolf kommer också ställa ut träalster.

Janne Kindmalm

Bildtexter

Zenita Brutho

   

 Tidigare  WI-tidningar